Familiebezoek in Peru
24 oktober 2024 - Pachacamac District, Peru
Donderdag 24 oktober, 19.00
Twee weken geleden zijn Eliana en ik voor het eerst weer terug naar Peru gegaan. Voor mij de eerste keer dat ik Peru weer bezocht nadat ik in April 2023 terugkwam van de grote reis en voor Eliana was het ook alweer ruim anderhalf jaar geleden. We spendeerde ongeveer 1 week bij haar familie in Lima en twee in Cusco. Ik kende al enkele familieleden; haar vader en tweelingzus maar nu heb ik ze allemaal ontmoet. Ooms, tantes, vriendinnen, vrienden van de ouders, de hele bende. Het was heel bijzonder om weer terug te zijn. Elke keer wanneer ik Finland bezoek is het alsof ik nooit ben weggeweest, daar heb ik goede vrienden en het voelt als thuiskomen, in Peru is dat anders. Ondanks dat ik destijds wel wat lokalen vrienden had verbleef ik toch voornamelijk in toeristische gebieden en trok ik met andere toeristen op. Nu spendeerde ik drie weken met Eliana en haar familie en heb ik weer opnieuw ervaren hoe groot het verschil is met Nederland. Dingen die wij van hen kunnen leren en zij van ons.
De eerste dag in Lima wanneer we werden opgehaald door Eliana haar familie.
Het is interessant om te zien waar Eliana is opgegroeid en met wie. In Pachacámac een wijk in het zuiden van hoofdstad Lima. Zelf noemen ze het geen favela, ik denk dat daar wel over te discussiëren valt. Woningen van bijeengesprokkeld hout, plaatwerk en andere materialen. Er is hier een wet die bepaalt dat zodra een bouwsel een dak heeft het een huis is en huizen mogen niet verwijderd worden. Bij aankomst in Lima waren we slechts twee dagen bij Eliana thuis voordat we door naar Cusco gingen. Daar de hele tijd met de familie op pad en heel veel fifa gespeeld met haar jongere broertje:
Zoals deze alpaca's, keken de mensen in Pachacamac me aan. Ze hadden er werkelijk waar nog nooit een blanke gezien. Kleine kinderen die hun moeder aanstoten en naar me wijzen, ouderen die zichzelf bijna een hernia draaien van het omkijken, mensen die foto's maakte. Het feit dat veel Peruanen me als een alien zien heb ik niet gemist aan dit land. Het was nu erger dan twee jaar geleden. Dat kwam denk ik omdat ik als enige blanke telkens met een lokale familie liep en ik niet met een dik Amerikaans accent praat, maar Spaans. De moeder van Eliana zei er regelmatig wat van, die wist ook niet dat het zo erg was.
Twee dagen na aankomst vlogen we alweer door naar Cusco. Op weg naar het vliegveld reden we over de bekendste wijk van Lima, Miraflores. Hier namen we de tijd om een Piscosour te drinken en Chaufa te eten. Deze reis stond ook zeker in het teken van het eten van de gerechten die we zo gemist hadden.
Inmiddels aangekomen in Cusco wilde ik vooral op het begin even wat nostalgische herinneringen ophalen. Naar de hardloopbaan waar ik voor schooltijd altijd met de Zwitserse Michel naartoe ging, een milkshake drinken in het restaurant waar ik ’s avonds altijd Spaans ging oefenen, mijn gastgezin en talenschool bezoeken.
Na het bezoeken van de nostalgische plekken hebben we de onbekendere ruïnes bij Raqch'i bezocht. Eliana haar vader is erg geïnteresseerd in de geschiedenis van Peru en hij wist hier ons veel over te vertellen. Hij is nog steeds boos op de Spanjaarden, die 500 jaar geleden, door de Europese ontdekking van Amerika het Inca-rijk volledig met de grond gelijkmaakte.
De tweede dag in Cusco vertrokken we om 3.00 naar Cochacochayoc (ofzoiets) voor een flinke hike waarbij we eigenlijk gewoon letterlijk een van de bergen waar Cusco door omringt is recht omhoog naar de top liepen en weer naar beneden. Cusco zelf ligt al op 3800 meter hoogte en dan nog 12 kilometer lang continue naar boven en beneden is wel een leuke uitdaging. Zoals eigenlijk altijd bij elke tour in Cusco vergeet je de vermoeidheid wanneer je de top bereikt hebt en je beloond wordt met het prachtige uitzicht.
De vlag van Cusco en die van Peru. Was goed om weer over die mooie historische plaza de armas gelopen.
Ondanks dat er drie voetbalteams uit Cusco op het hoogste niveau spelen was er tijdens ons verblijf maar één thuiswedstrijd: Cienciano - Cusco club 1-2
Met Eliana afgereisd naar Apukunaq om de kunstwerken van Morada De Los Dioses te aanschouwen.
Bijna iedere dag dronken we wel het drankje wat we zo gemist hebben: Te Piteado Maracuya.
Na een dag of twaalf vlogen we weer terug van Cusco naar Lima. Hier zullen we nog vijf dagen blijven voordat we weer terug naar Nederland vlogen.
Ik blijf mezelf (negatief) verbazen over het feit dat de mensen hier gewoon geen woord Engels spreken. Ondanks alle Amerikaanse en Europese invloeden zijn het nog steeds enkel de mensen die in toerisme werken, en de drugsdealers op de Plaza de armas die Engels verstaan. De eerste twee dagen van mijn reis was ik bij de tandarts (omdat die in tegenstelling tot Nederland in Peru wel te betalen zijn) en je verwacht dat iemand met dergelijke opleiding de basis van Engels wel kent, maar nee. De meeste eenvoudige zinnen waarvan je denkt dat zelfs als je geen Engels kent je ze wel moet kunnen ontcijferen gaan er nog niet in.
Een attractie die ik destijds in Lima wilde zien maar helaas de mogelijkheid niet meer voor vond was Parque de las aguas, een waterpark in het midden van de stad. Daar zijn we nu met zijn allen naartoe gegaan.
In Pachachamac waar de familie van Eliana woont zijn ze massaal opgravingen aan het doen opzoek naar oude ruïnes. Complete dorpen worden hier onder de grond vandaan gegraven. Dat blijft toch interessant om je te bedenken wat zich hier destijds afspeelde. Wat deze ruïne interessant en uniek maakt is dat er vooral veel bekend is over hoe de Yunca’s hier leefde terwijl bijna alle ruïnes bekend staan als oude ‘’Inca ruïnes’’. Op deze plaats zijn veel resten van het volk gevonden wat hier leefde voordat de Inca’s het kwamen overnemen. Er zat ook een enorm interessant museum bij. Die ruïnes blijven me toch fascineren, er is veel wat ze er inmiddels van weten, maar nog veel meer wat niet bekend is en ook nooit bekend gaat worden.
Een van de highlights van deze trip was het bezoek aan de oase Huachachina. Een oase omringt door bergen van honderden meters hoog, waar je op sandboards vanaf kan surfen. Dat hebben we ook gedaan. Ook hebben we met een jeep door de woestijn gescheurd.
De laatste dag in Lima voordat we weer terug vlogen zijn we naar een grote dierentuin (El Parque De Las Leyendas) geweest met vele exotische dieren. Heel mooi.
In Cusco was ik trouwens ook weer even langs geweest in de dierentuin waar ik destijds werkte. Dat was een leuke reünie. Ik had er een bijzondere indruk achtergelaten, echt iedereen kende me nog. De aap die m’n vinger er destijds af wilde rukken was er ook nog. Na aanleiding van dat incident hangen er nu zulke bordjes: verboden je vingers in de kooien te steken.
De Peruaanse keuken blijft de beste van de wereld, ik ben er niet voor niets een heel boek over aan het schrijven. Er waren een aantal gerechten en restaurants in Cusco die ik perse deze trip wilde bezoeken:
1) Een broodje kip en avocado bij Malkku's.
2) Jugo de Maracuya op een lokale markt,
3) Aji de Gallina
4) De ijssalon Qucharitas
5) Lomo saltado in San Pedro,
Dit was het einde van de vlog voor vegetariërs
Dan nu
Maar ook wilde ik perse nieuwe gerechten leren. Zo heb ik bisteck a la pobre op. Vlees van een koe. Op een markt bestelde we voor 12 soles (3 euro) een menu en dit is wat je dan krijgt:
Dat is toch ongelofelijk. Voor 3 euro. Je zit voor de rest van de dag vol, we hebben het 13:00 gegeten en verder de hele dag niets meer. Een steak, chorizo, gefrituurde banaan, friet, komkommers, tomaten, gebakken ei, broccoli, avocado en chaufa rijst die op zijn beurt ook weer gevuld is met stukjes ham, ei en ui. De eetcultuur van de lokale markten blijft m’n favoriet daar. Een ochtend gingen de vader van Eliana en ik naar de markt om het vlees voor de avond te kopen en kwamen we terug met vier cavia’s. Op diezelfde markt had je ook soep met schapenkop erin. Het contrast in eten en dan met name vleesgerechten blijft enorm. Een verse paprika van daar, groeiend op 4000 meter hoogte in perfecte weersomstandigheden met dat wat we hier in Nederland hebben is niet aan elkaar te vergelijken. In dat opzicht verslaat Peru Nederland.

Wat heerlijk om weer van je te horen en te merken dat je alles uit jullie leven haalt!
Geniet ervan jongen!
Ik heb wat tegenslag gehad maar daar evt. over in een pb.
Groet
Dick