Halfjaar naar Noorwegen
26 maart 2026 - Lofoten, Noorwegen
Donderdag 26 maart, 21.00
Attentie, attentie.. de reisblog kan weer geopend worden want in precies één week van nu vertrekken Eliana en ik richting Bodó, Noorwegen, en het is een enkele reis die we geboekt hebben..
Onlangs hebben we beide onze baan opgezegd en vandaag hebben we onze laatste werkdag achter de rug, om een nieuw avontuur aan te gaan in Lofoten. In een gebied nog boven de poolcirkel zullen we de komende zes maanden verblijven in het gebied tussen Reine en Tromso.
Hoe groter de uitdaging des te bijzonder de reis. Toen ik voor negen maanden naar Finland vertrok sprak ik geen Fins, toen ik voor een halfjaar naar Peru vertrok sprak ik geen Spaans. M’n leven inpakken in een koffer van 23kilo en verhuizen naar een land waar ik niemand kon, dat was een enorme kick. Ik weet nog precies hoe het voelde toen ik vier jaar geleden voor het eerst in Finland arriveerde. -18 graden, tot m’n knieën in de sneeuw.
Nu wordt het geen koffer van 23kg en blijf ik niet voornamelijk in een gebied. Eliana en ik nemen beide niets meer mee dan ieder een backpack rugzak waarmee we voor een halfjaar door de Lofoten gaan trekken. We hebben spullen bij om zelf vis te vangen, vuur te maken en onszelf te beschermen tegen de kou en enorme wind die daar is. We hebben spullen bij om te navigeren en ons verdiept in EHBO en blessures die bij hiken veel voorkomen. We gaan waarschijnlijk slecht internet hebben en volgen de route via kaart en kompas.
Ik kan niet wachten om aan deze reis te beginnen. Je kan een land bezoeken voor een weekje vakantie maar ik geloof niet dat je de plek dan leert kennen. Ik ging als leek voor een lange tijd naar Finland waar ik niemand kende, maakte er meer vrienden dan ik ooit in Nederland deed, gaf me volledig over aan de Finse cultuur van sauna, ijshockey en lonkero, voelde me er zo thuis dat ik er nu elke dag na verlang. Ik ging naar Peru en welja, wat kan ik er over zeggen, ik ontmoette er mijn vrouw en mijn schoonfamilie woont er. Het is nog steeds alsof ik in twee verschillende tegenovergestelde werelden leef. Het nuchtere kalme Finland tegenover het gezellige toegankelijke Peru. Nu komt daar een derde bij, Noorwegen. Ik heb nu nog geen idee wat er allemaal gaat gebeuren, maar ongetwijfeld dat het weer een onvergetelijke tijd wordt.
De ‘’waar doet ie het allemaal van’’, ‘’geld te veel’’ en ‘’moet je niet werken’’ vragen kunnen dus weer op mij en m’n ouders afgevuurd worden. Kort antwoord:
Werken, overwerken, we geven niet elk weekend 200 euro uit aan festivals en uitgaan bewaren we voor vakanties. Geen eigen huis, geen eigen auto. Voornamelijk dingen doen die gratis zijn.
Ik ben niet bang om geld uit te geven aan reizen. Ik ben bang om oud te worden en te beseffen dat m’n werk de enige plek is waar ik ooit bent geweest. Ik reis nu en maak herinneringen. Ik heb met m’n eigen ogen gezien wat de wereld allemaal te bieden heeft. Ik durf te zeggen dat reizen mij meer geleerd heeft dan mijn opleidingen.
Dit alles kwam zeer impulsief in ons op. We hebben a.s. september en oktober al een reis naar Peru, Bolivia, Chili en Argentinië op de planning staan. Maar we, vooral ik, konden niet echt meer wachten om een nieuw avontuur aan te gaan. Ik vind Nederland te druk/vol, te woke en te links.
Begin van het jaar begon ik te zoeken naar internationale opties waardoor ik snel werk in IJsland vond, in het vakgebied waar ik daadwerkelijk voor geleerd heb, helemaal in het oosten van het land in de middle of nowhere. Voor Eliana was werk vinden in IJsland moeilijker en zij vond deze manier van reizen door Noorwegen. We gaan backpacken van het zuiden naar het noorden en onderweg doen we allerlei projecten wat ons tussendoor geld, kosten en inwoning oplevert. Alles wat we bezitten nemen we op onze rug mee en we verwachten dat het buiten transport niet veel gaat kosten.
We vliegen volgende week donderdag eerst via Amsterdam en Kopenhagen naar Bodo. Daar stappen we op een ferry die ons een binnenlands zeegebied overbrengt richting Moskenes en dan gaan we de bus in naar het meest zuidelijke puntje mogelijk van het bekende schiereiland de Lofoten. Dit gebied staat er om bekend over een paar van de mooiste hikes van de wereld te beschikken en die gaan we de eerste drie dagen verkennen voordat we aan zullen komen bij onze accommodatie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achterstallige blog
De afgelopen weken
Bushcraften in Frankrijk
Duinkerke
Arendsfelds
Leeuwarden
Den Haag
Nac - Feyenoord
Inmiddels al een paar maanden geleden hebben we Oostenrijk bezocht, daar ben ik destijds vergeten over te schrijven. Onder andere zijn we daar naar Salzburg, Hallstatt, Werfen en Braunau am inn geweest.
Het huis waar van A. Hitler geboren is, speciaal hiervoor het dorp Braunau am Inn bezocht.
Werfen, bekend omdat de Sound of Music op deze berg opgenomen is
Het romantische dorpje Hallstatt
Salzburg, de stad van Mozart dat dit weekend overgenomen werd door de Krampus.
Terugweg over München. Ik wilde perse het Hofbräuhaus bezoeken. De stamkroeg van de nazi's destijds en waar Hitler zijn eerste speeches hield voor zo'n 2000 man. Waar de NSDAP in zekere zin is opgericht en de cruciale Bierhallenputsch in 1923 startte.
Bedankt voor het lezen, we spreken elkaar weer vanaf de bergen in Noorwegen.

Kijk uit naar je mooie verhalen daar in het mooie noorwegen waar je nog ongedwongen midden in de natuur wild kan kamperen.
Geniet samen❤️🍀🍀
geniet er van en maar nog maar meer onvergetelijke herinneringen