Een ander soort vakantie dan normaal
3 juni 2025 - Madeira, Portugal
3 juni 2025, 20.00
Als huwelijksreis zijn we naar Portugal geweest. Een land waar we beide nog nooit eerder waren. We hadden een auto gehuurd en voor elke dag een ander hotel zodat we veel konden rondtrekken, zoals toen in Engeland en Wales.... Een paar dagen voor vertrek hebben we dit allemaal geannuleerd.
De hectiek van de bruiloft en de dagen hierom heen, ik had geen zin om nog meer dingen te moeten regelen. We namen voor de hele week één hotel in de grootste stad; Funchal, van het eiland Madeira. Vanuit hier hebben we wat tours gedaan, maar zijn we toch vooral gewoon in de omgeving gebleven. Het was onze huwelijksreis, laten we het een keer rustig aandoen.
Deze blog is van de vakantie van 23 tot 29 april
Aangekomen op Aeroporto da Madeira de Cristiano Ronaldo
Ik dacht dat dit eiland vooral bekend stond om zijn flora en fauna, de kleurrijke bloemen en planten. Ik kwam er pas enkele dagen voor vertrek achter dat Cristiano Ronaldo op Madeira geboren is. Je komt er dan ook niet meer van af, alles maar dan ook echt alles hier draait om Ronaldo.
Zo heeft de bescheiden man een museum voor zichzelf gebouwd waar al zijn prijzen te bewonderen zijn.
Een bekende straat met beschilderingen: Rua de Santa Maria
Nog geen tien jaar geleden was dit een van de gevaarlijkste wijken van Madeira maar de laatste jaren hebben ze veel geïnvesteerd om de toeristen hierheen te halen. Ze verjaagde de prostituees en drugsdealers en opende een kunstproject wat veel toeristen aantrekt.
Er woont op dit eiland 250.000 man en per jaar komen er 4 miljoen toeristen. 1 lokale op de 16 toeristen, was ook wel te merken. Haast geen Portugees gehoord enkel Nederlands, Engels en meer dan alles dat verschrikkelijke Duits. De mensen die hier in toerisme werken kennen ook de basis van het Duits, er is veel concurrentie in dit vak en zo hopen ze meer baanmogelijkheden te krijgen. In tegenstelling tot Barcelona zijn ze op Madeira niet fel tegen het toerisme.
Er gaat ook een kabelbaan de bergen in die je naar Monte Palace brengt en hier is de wereldberoemde tropische tuin, Monte palace tropical garden, daar ook wat uurtjes in rondgewandeld.
Jardim Municipal do Funchal
Parque de Santa Catarina
Rondleiding in een rum-distilleerderij
Mercado dos Lavradores
Praia de São Tiago
Klopt niet
Praia do Almirante Reis
De traditionele Poncha's van Madeira
Er waren wel een stuk of vijf dingen van alles wat we van te voren in de drukke planning hadden opgenomen die we wel perse wilde doen. Dit hebben we allemaal via twee dagtripjes kunnen bezichtigen. Zwart-wit gezien zijn we een dag naar het noorden en een dag naar het oosten van het eiland geweest. We werden bij het hotel opgepikt met een jeep en zo het hele eiland doorkruist. Deze luxe manier van bezichtigen doen we meestal niet maar dit keer gaven we het maar eens uit handen.
De eerste van deze tours gingen we naar het noorden van Madeira, daar waar vooral veel water en strand is.
Parque Florestal do Fanal
Ribeira da Janela
Heel hoog op mijn lijstje stond Piscinas Naturais do Porto Moniz, mede omdat je daar in de open grotten kon zwemmen
Dolfijnen spotten
Aan de Oostkant van het eiland bevindt zich de voormalig hoofdstad van het eiland: Machico
Miradouro da Portela
Het dorpje Santana met zijn typische oude boerderijtjes.
Mijn favoriete plek van het eiland was miradouro do Ninho da Manta, in de volksmond de stairway to heaven. Het hoogste punt van het eiland. We hadden bijzonder goed weer voor deze steile hike en daardoor een prachtig uitzicht.
Op de terugweg hadden we een ruime overstap genomen in Lissabon met het plan dit ook een dagje te verkennen. Uiteindelijk hadden we hier niet echt de tijd voor, ik schrijf namelijk over de vakantie van 23 tot 29 april en in die periode had je de grote stroomstoring in Spanje en Portugal. Wij hadden hier niet echt last van alleen dat het gigantisch druk was op de weg omdat niet alleen de vliegtuigen maar ook treinen, metro's, trams enz volledig uitgeschakeld waren. Hierdoor hebben we enkel een hippie-buurtje vlakbij het vliegveld verkend voordat we het mierennest op het vliegveld weer terug indoken. Wel zijn we hier even snel naar het dakterras van het hoogste gebouw van Portugal geweest:
Torre Vasco da Gama
Na het plaatsen van deze blog ga ik mijn tas weer inpakken, morgenvroeg vertrek ik voor een paar daagjes naar Finland, waarschijnlijk de laatste reis van dit jaar.
Het zit namelijk zo dat ik 30 juni ga beginnen in het leger, intern in Apeldoorn. Waar ik nu altijd nog slim met m'n vakantiedagen weet om te gaan, gaat een goeie reis in deze periode waarschijnlijk niet lukken. Voordat ik hier begin wilde ik nog wel even op en neer naar Finland, voor het vijfde jaar oprij. Nog een paar keer lekker veel voetballen, zwemmen en sauna's voordat ik aan de militaire training begin.

Veel plezier maak mooie herinneringen en succes met je nieuwe baan🍀