Orka's gezien
21 april 2026 - Hamnøy, Noorwegen
Dinsdag 21 april, 14:00
Zaterdag vierde Eliana en ik ons eerste jubileum. Voor de gelegenheid toen naar het beroemde pittoreske vissersdorpje Hamnøy afgereisd.
Terug gewandeld over Sakrisøy, Olenilsøya helemaal tot aan Reine. Dat klinkt verder dan dat het is. Elk eiland hier, al staan er twee bomen en een vervallen schuurtje heeft zijn eigen naam.
Sakrisøy:
Olenilsøya:
Later in de avond weer terug de ferry op naar ons verlaten eiland. Van onze vier buurmannen zijn er nu drie op fietsvakantie. Daarmee is ons inwonersaantal gehalveerd van zes naar drie.
Deze twee foto's zijn rond 21:30 genomen. Het is hier pas rond 23:00 donker en over een tijdje gaan we de periode in dat het helemaal niet donker wordt. Ideaal voor al de hikes die nog op de planning staan.
Orka's gezien
Er gingen geruchten rond onder de gemeenschap (van zes man) dat er orka’s in de Reinefjorden gesignaleerd waren. Toen we dinsdag de ferry van Vindstad richting de bewoonde wereld namen om hout te halen zagen we plots in de verte bewegingen in het water die te vreemd waren voor de normale vissen die hier zitten. Toen we naderde zagen we plots zes orka’s van dichtbij.
De ochtend hierna tijdens het ontbijt zagen we ze pas echt goed. Snel zijn we toen met de verrekijker naar buiten gerend en nu konden we goed zien van dichtbij hoe ze op haring aan het jagen waren, ongelofelijk. Daarvan heb ik meerdere video’s geplaatst. Videos.
Donderdag heb ik voor het eerst ooit een hike gestaakt. Donderdagochtend vertrok ik vroeg, nog voor onze werkzaamheden alleen vanuit huis naar een van de bergen die we vanuit ons huis kunnen zien. Ik wilde deze helemaal naar boven lopen om vanaf daar Vindstad van een ander perspectief te aanschouwen. Al vanaf halverwege lag er te veel sneeuw en ook vielen er regelmatig stenen naar beneden die dan weer van alles met zich meenamen. Ik heb inmiddels stiekem best wel wat ervaring opgedaan, met name destijds in Peru, Ecuador en Colombia maar ook zeker in Finland en ik realiseerde me dat de laatste 200 meter tot de top niet veilig genoeg waren dus zette ik mijn trots opzij en klom ik weer naar beneden. Toen alsnog bijna gevallen overigens. Als over een maand de paden beter te betreden zijn, en ik niet alleen ga, probeer ik het nog eens.
Dinsdag samen met een timmerman hout opgehaald in het dorpje Reine en deze met de boot naar ons huis verscheept. Deze timmerman is deze week onze gast hier. Samen gaan we wat dingen in en rondom het huis bouwen dus dat wordt leuk.
De reis aan het uitstippelen voor wanneer we weer verder trekken. In grove lijnen blijven we tot eind mei hier in Vindstad. Dan gaan we een maand flink ver lopen helemaal tot aan Tromsø en echt kamperen met onze zware backpacks en zonder luxe overnachtingen zoals nu. In Tromsø gaan we weer proberen een nieuw kosten en inwoning project zoals hier te vinden. Cruciaal is dat we ergens kunnen verblijven waar boodschappen gecompenseerd worden, want zelfs als we buiten slapen en niets meer doen dan hiken is het onbetaalbaar hier. In m'n volgende blog zal ik de prijzen wel eens beschrijven.
Het aanzienlijke verschil tussen eb en vloed vanuit ons raam

Nou Nou, die wandeltocht was heftig , wil jij wel opletten , wij willen jullie graag weer heel thuis en die orka's dat lijkt mij geweldig, ik zou graag een keer vlieg willen zijn,
want om in een dorp te wonen, met 3 inwoners lijkt mij heel bijzonder jullie zijn in een soort film beland, maar wel in een film die jullie heel gelukkig maakt.hopelijk nog veel belevingen. Lieve groetjes van ons.